Miten kaihileikkaus tehdään?

Päivämäärä:

Kaihi on yleinen silmäsairaus, jossa silmän linssi eli mykiö samentuu ja heikentää näköä. Kaihi voi aiheuttaa häikäisyä, sumeutta, värinäön muutoksia ja kontrastin heikkenemistä. Kaihi voi johtua ikääntymisestä, perinnöllisistä tekijöistä, silmävammoista tai -sairauksista, lääkkeistä tai muista syistä.

Kaihin ainoa hoito on leikkaus, jossa samentunut linssi poistetaan ja tilalle asetetaan keinotekoinen linssi eli tekomykiö. Kaihileikkaus on yksi yleisimmistä ja turvallisimmista kirurgisista toimenpiteistä. Suomessa tehdään vuosittain yli 50 000 kaihileikkausta.

Kaihileikkaus on yleinen ja erittäin tehokas toimenpide, jota käytetään kaihien hoitamiseen. Kaihi on tila, jossa silmän linssi sameutuu. Tämä artikkeli pyrkii tarjoamaan kattavan yleiskuvan kaihileikkauksesta, mukaan lukien toimenpiteen kulku, hyödyt sekä mitä odottaa ennen leikkausta, sen aikana ja jälkeenpäin. Ymmärtämällä leikkausprosessin yksityiskohdat, henkilöt voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä silmiensä terveydestä ja palauttaa selkeän näkökyvyn.

Ennen kaihileikkauksen merkityksen ymmärtämistä, on tärkeää tietää, mistä kaihi johtuu. Kaihi syntyy, kun silmän normaalisti kirkas linssi sameutuu, mikä aiheuttaa näön hämärtymistä, lisääntynyttä herkkyyttä valolle ja vaikeuksia nähdä pimeässä. Ikääntyminen, altistuminen ultraviolettisäteilylle, tiettyjen lääkkeiden käyttö ja tietyt perussairaudet voivat edistää kaihin kehittymistä.

Kaihileikkauksen valmistelu

Ennen kaihileikkausta potilaalle tehdään esitutkimus, jossa selvitetään silmien terveydentila, näkökyky ja mahdolliset muut silmäsairaudet. Esitutkimuksessa mitataan myös silmän rakenteet ja valitaan sopiva tekomykiö. Tekomykiö voi olla yksi- tai monitehoinen riippuen potilaan toiveista ja tarpeista.

Kaihileikkaukseen ei tarvita erityisiä valmisteluja kotona. Potilaan tulee kuitenkin ilmoittaa lääkärille kaikista käytössään olevista lääkkeistä ja mahdollisista allergioista. Jotkut verenohennuslääkkeet saattavat vaatia tauotusta ennen leikkausta. Potilaan tulee myös välttää alkoholia ja tupakointia leikkausta edeltävänä päivänä.

Kaihileikkauksen kulku

Kaihileikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa tippojen avulla. Potilas ei tunne kipua eikä näe leikkauksen aikana mitään muuta kuin valoa ja varjoja. Leikkaus kestää noin 15–30 minuuttia per silmä. Kaihileikkaus suoritetaan yleensä polikliinisesti ilman tarvetta sairaalassa yöpymiseen.

Leikkauksessa silmälääkäri tekee pienen viillon sarveiskalvoon ja avaa linssin kapselin etuosan. Sitten hän pilkkoo samentuneen linssin ultraäänellä ja poistaa sen imulla. Sameutunut linssi poistetaan huolellisesti käyttämällä kahta erilaista tekniikkaa: faakoteemulsifikaatio ja ekstrakapsulaarinen ekstraktio. Faakoteemulsifikaatiossa käytetään ultraäänienergiaa kaihin hajottamiseen, kun taas ekstrakapsulaarisessa ekstraktiossa tehdään suurempi viilto ja kaihi poistetaan yhtenä palana. Lopuksi hän asettaa tekomykiön linssin kapseliin ja sulkee viillon. Viilto on niin pieni, että se ei yleensä vaadi ompeleita.

Kun kaihi on poistettu, keinotekoinen silmän sisäinen linssi (IOL) asennetaan korvaamaan luonnollinen linssi. IOL valitaan potilaan tarpeiden mukaan, ja se voi korjata likinäköisyyttä, kaukonäköisyyttä tai hajataitteisuutta. Viilto suljetaan yleensä ilman ompeleita, sillä se sulkeutuu itsestään.

Kaihileikkauksen jälkeen

Kaihileikkauksen jälkeen potilaat voivat yleensä palata kotiin samana päivänä. On kuitenkin tärkeää järjestää joku kuljettamaan potilasta kotiin, koska näkö voi olla tilapäisesti heikentynyt. Potilaille määrätään yleensä silmätippoja infektioiden ehkäisemiseksi ja tulehduksen vähentämiseksi. On tärkeää noudattaa kirurgin antamia jälkihoito-ohjeita, joihin voi kuulua raskaiden aktiviteettien välttäminen, silmäsuojan käyttäminen yöllä ja jälkitarkastuksiin osallistuminen.

Kaihileikkauksen jälkeen potilas saa silmätippoja, jotka ehkäisevät tulehdusta ja kipua. Potilas saa myös suojalasit tai -siteen, jotka suojaavat silmää leikkauksen jälkeen. Potilas voi palata kotiin samana päivänä leikkauksen jälkeen, mutta hänen tulee välttää itse ajamista.

Silmän toipuminen kaihileikkauksesta kestää yleensä muutamia viikkoja. Näkö paranee usein jo ensimmäisen päivän aikana, mutta se voi vaihdella potilaasta riippuen. Potilaan tulee käyttää silmätippoja ohjeiden mukaan ja välttää silmän hankaamista, painamista tai hieromista. Potilaan tulee myös välttää raskasta fyysistä rasitusta, saunomista, uimista ja meikkaamista toipumisen aikana.

Kaihileikkauksen jälkeen potilas tarvitsee uudet silmälasit, sillä tekomykiö muuttaa silmän taittovoimaa. Silmälasiresepti voidaan kirjoittaa noin kuukauden kuluttua leikkauksesta, kun silmä on rauhoittunut. Jos potilaalle on asetettu monitehoinen tekomykiö, hän ei välttämättä tarvitse silmälaseja lainkaan tai vain joissakin tilanteissa.

Kaihileikkauksen hyödyt ja riskit

Kaihileikkauksen tavoitteena on parantaa potilaan näköä ja elämänlaatua. Kaihileikkaus voi helpottaa esimerkiksi lukemista, television katselua, autoilua ja harrastuksia. Kaihileikkaus voi myös vähentää silmälasien tarvetta tai mahdollistaa paremmin sopivat lasit.

Kaihileikkaus on yleensä turvallinen ja onnistunut toimenpide, mutta kuten kaikissa leikkauksissa, siinä on myös mahdollisia riskejä ja komplikaatioita. Noin 1–2 prosentilla potilaista voi esiintyä leikkauksen aikaisia tai jälkeisiä ongelmia, kuten verenvuotoa, tulehdusta, linssin siirtymistä tai irtoamista, silmänpaineen nousua tai verkkokalvon irtaumaa. Nämä vaativat usein lisähoitoa tai uusintaleikkausta.

Yksi yleisimmistä kaihileikkauksen jälkeisistä komplikaatioista on takakapselikaihi, jossa linssin kapselin takaseinämä samentuu ja heikentää näköä. Takakapselikaihi voi kehittyä kuukausien tai vuosien kuluttua leikkauksesta. Takakapselikaihi voidaan hoitaa yksinkertaisella laserhoidolla, jossa silmälääkäri tekee reiän kapseliin ja palauttaa näön.

Kaihileikkaus tarjoaa lukuisia hyötyjä, ja sen keskeisenä tavoitteena on palauttaa selkeä näkö. Potilaat kokevat usein parantunutta näöntarkkuutta, vahvistunutta värinäköä ja vähentynyttä riippuvuutta silmälaseista tai piilolinsseistä. Kaihileikkaus on yleensä turvallinen toimenpide; kuitenkin, kuten missä tahansa leikkauksessa, siihen liittyy riskejä, kuten infektio, verenvuoto ja turvotus. On tärkeää keskustella mahdollisista komplikaatioista kirurgin kanssa ja käsitellä kaikki huolenaiheet ennen leikkauksen aloittamista.

Lopuksi

Kaihi on yleinen silmäsairaus, joka heikentää näköä ja elämänlaatua. Kaihi voidaan hoitaa leikkauksella, jossa samentunut linssi korvataan keinotekoisella linssillä. Kaihileikkaus on yksi yleisimmistä ja turvallisimmista kirurgisista toimenpiteistä. Kaihileikkauksen jälkeen potilaan näkö paranee usein merkittävästi ja hän voi nauttia elämästään paremmin

Kaihileikkaus on erittäin onnistunut toimenpide, joka on muuttanut miljoonien kaihista kärsivien ihmisten elämää. Sameutunut linssi poistetaan ja tilalle asennetaan keinotekoinen linssi, mikä palauttaa selkeän näön ja parantaa elämänlaatua. On tärkeää konsultoida kokenutta silmälääkäriä, ymmärtää toimenpiteen kulku ja hyödyt sekä noudattaa suositeltua jälkihoitoa varmistaakseen parhaat mahdolliset tulokset. Nykyaikaisten teknologisten edistysaskelten ja kirurgisten tekniikoiden ansiosta kaihileikkaus on turvallinen ja tehokas menetelmä, joka voi palauttaa näkökyvyn selkeyden ja elämän ilon kaihista kärsiville henkilöille.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Jaa viesti:

Suosittu

Lisää tällaista
Liittyvät

Suomen historiallinen NATO-jäsenyys vahvistaa turvallisuutta ja vakauttaa Pohjolaa

Suomi liittyy NATOon: merkittävä muutos ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Suomen suurlähettiläs...

Pelicans vs Tappara kumpi voittaa?

Ennusteemme 7. lokakuuta pelattavan ottelun voittajasta on Tappara. Tilastojen tarkistus Aiemmat...

Miten lomaraha lasketaan: Yksityiskohtainen opas

Lomaraha on erityinen etuus, jonka monet työntekijät saavat osana...

TPS Pelit

TPS:n joukkueanalyysi, vahvuudet ja heikkoudet TPS Pelit, TPS on yksi...