Suomen hallitus tukkii porsaanreiät venäläisten maahantulorajoituksissa

Päivämäärä:

PÄÄMINISTERI Petteri Orpon (kok.) HALLITUS pyrkii tiukentamaan venäläisille asetettuja maahantulorajoituksia.

Presidentti Sauli Niinistö ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuivat eilen keskustelemaan asiasta ja totesivat, että Suomea kauttakulkumaana matkalla muualle Schengen-alueelle käyttävät venäläiset ovat edelleen riski Suomen kansainvälisille suhteille.

”Rajoitukset, jotka koskevat muita kuin välttämättömiä matkoja, on siksi pidettävä voimassa ja niitä on tiukennettava rikkomusten estämiseksi”, lukee valtioneuvoston kokouksesta antamassa tiedotteessa.

Ulkoministeriön konsulipalveluista vastaava johtaja Jussi Tanner kertoi tiistaina Helsingin Sanomille, että tarkistuksilla pyritään paikkaamaan nykyisessä järjestelmässä havaittuja porsaanreikiä rajoittamalla pääsykokeiden, liikematkojen ja omaisuuden ylläpidon perusteella tehtäviä maahantuloja.

Venäläisopiskelijoiden maahantuloa aiotaan rajoittaa säätämällä, että pääsykoe on pätevä maahantuloperuste vain, jos se koskee tutkinto-ohjelmaa. Venäläiset eivät siis voisi tulla maahan osallistuakseen esimerkiksi kansanopistojen pääsykokeisiin, mikä on Tannerin mukaan mahdollistanut rajoitusten kiertämisen.

”Pääsykokeisiin tulevien venäläisten määrä on kasvanut niin paljon, että on selvää, että kyse ei ole aidosta opiskeluun liittyvästä matkustamisesta”, hän kommentoi lehdelle.

Suomen hallitus aikoo myös kieltää venäläisiä matkustamasta maan kautta työmatkoilla muualle Schengen-alueelle. Tanner kertoi Helsingin Sanomille, että on osoittautunut käytännössä mahdottomaksi tarkistaa, onko liikematkustajalla todellinen tarve matkustaa rajattomalle alueelle.

”Väärinkäytöksiä on havaittu myös liikematkustamisessa”, hän sanoi.

Kolmannen tarkistuksen on määrä koskea venäläisiä, jotka omistavat Suomessa kiinteistöjä. He voivat teoriassa tulla maahan kiinteistön huoltotöitä varten, mutta heidän on todistettava, että heidän läsnäolonsa on välttämätöntä huoltotöiden kannalta.

Tanner muistutti tiistaina Helsingin Sanomille, että vaikka hallitus on keskustellut tällaisista tarkistuksista, lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty.

Hän lisäsi, että kokouksessa tehtyihin päätöksiin ei vaikuttanut Jevgeni Prigozhinin johtaman palkkasotilasryhmä Wagnerin viime viikonloppuna Venäjällä järjestämä 36 tunnin kapina. Kapina kiinnittää kuitenkin Tannerin mukaan huomiota siihen, että Suomen viranomaisten on oltava valppaina ja reagoitava tapahtumiin nopeasti mutta harkiten.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Jaa viesti:

Suosittu

Lisää tällaista
Liittyvät

Suomen historiallinen NATO-jäsenyys vahvistaa turvallisuutta ja vakauttaa Pohjolaa

Suomi liittyy NATOon: merkittävä muutos ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Suomen suurlähettiläs...

Pelicans vs Tappara kumpi voittaa?

Ennusteemme 7. lokakuuta pelattavan ottelun voittajasta on Tappara. Tilastojen tarkistus Aiemmat...

Miten lomaraha lasketaan: Yksityiskohtainen opas

Lomaraha on erityinen etuus, jonka monet työntekijät saavat osana...

TPS Pelit

TPS:n joukkueanalyysi, vahvuudet ja heikkoudet TPS Pelit, TPS on yksi...